Skip to main content

Blikwisseling

Iedereen kent deze tekening wel. Je kunt er een oude vrouw in zien, maar ook een jonge. Het leuke van de tekening is: nooit allebei tegelijk, je ziet óf de oude vrouw óf de jonge. De één ziet als eerste de oude vrouw, de ander de jonge. Als we die eerste indruk eenmaal hebben gekregen, is het moeilijk om nog open te staan voor de andere zienswijze. Dat lukt alleen omdat je weet dat die andere zienswijze er is en dan nog valt het niet mee. Op het moment dat je van de ene interpretatie overstapt op de andere, gebeurt er iets in je hoofd: kggrrrrkkk, je hebt een blikwisseling doorgemaakt. Een blikwisseling is het moment dat je in staat bent om naar hetzelfde te kijken op een heel andere manier. En dan zie je andere dingen.

Het grappige is dat je je vanaf dat moment niet kunt voorstellen dat je het ooit niet zag. Het ligt zó voor de hand! Eigenlijk heb je maar één ding gedaan voor die nieuwe manier van kijken: je hebt je opengesteld. Je hebt je bereid getoond om hetzelfde vanuit een ander perspectief te bekijken. Blikwisseling zorgt dat je in één keer heel anders naar hetzelfde kijkt. En dus nieuwe wegen ziet. Daarom zijn metaforen ook zo krachtig, ze creëren blikwisseling.

Ik ben consultant. Adviseur. Eigenlijk is mijn vak om bij mijn klanten en opdrachtgevers blikwisseling teweeg te brengen. Dan kom ik bij een klant en die heeft een probleem. Daar praten we over, ik zoek één en ander uit en dan laat ik haar op een andere manier naar datzelfde probleem of diezelfde situatie kijken. En dan is de oplossing ineens heel erg voor de hand liggend. Soms is één of twee minuten daarvoor genoeg en soms heb je een paar maanden nodig.

Op de één of andere manier leiden we allemaal aan enorme bewustzijnsvernauwing. Als we eenmaal op één manier naar iets kijken, dan is dat ook dé manier. Kijk maar hoeveel moeite het ons kost om die tweede, jonge of oude, vrouw te zien. Wij creëren voortdurend kaders om ons denken in op te sluiten. Blikwisseling helpt ons om buiten die de kaders te treden, outside the box, en het zorgt er voor dat we daardoor andere dingen zien. Blikwisseling is de basis van alle vernieuwing. Precies dàt is de kracht van blikwisseling. Door anders te kijken zien de dingen er anders uit en daardoor zie je ineens andere oplossingen en mogelijkheden.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 31 01 38 78
DIJKBRAAK 20 | AMSTERDAM